Een AGV, Wat scheelt dat in de portemonnee?

14 november 2018 Ruud Eikelenboom

Veel bedrijven hebben te maken met heftruckchauffeurs die orders continu van A naar B verplaatsen binnen de fabriek. Hierbij kan worden gedacht aan pallets, dozen of andere verpakkingseenheden. Deze verborgen kosten zijn eenvoudig te automatiseren. Een AGV is hiervoor een ideale oplossing, maar deze wordt veelal te duur of onnodig bevonden, maar wat kost een AGV nou eigenlijk precies?

Wanneer we kijken naar de kosten van een heftruck per jaar moeten we verschillende zaken meenemen: de operator, de huur van de heftruck, onderhoud en eventuele schades. Al met al kan hierbij de volgende berekening worden gemaakt:

Heftruckkosten per uur (gemiddeld) incl. chauffeur € 35
Totaal per 8-urige werkdag € 280
Totaal per jaar (1 shift) € 64.400

 

Nu we weten dat een heftruck met operator per jaar ongeveer € 64.400 kost, kan dit vergeleken worden met de kosten van een KUMATECH AGV. De kosten van een KUMATECH AGV die rijdt op basis van vloerstructuur bedraagt ongeveer 50.000 euro (Tractor Tom en Pallet Jack) voor de eerste AGV.

Doordat een heftruck flexibeler is in gebruik, wordt er niet vanuit gegaan dat een AGV alle werkzaamheden van een heftruck kan overnemen. In de praktijk blijkt hier ook de 80/20 regel te gelden. 80% van de transport is te automatiseren met behulp van AGV`s.

Dus 80% van de 8 uur kan vervangen worden door AGV`s, dit is 6,4 uur per dag. Daarmee is de KUMATECH AGV in 1 jaar terug verdiend!

Wanneer deze investering wordt afgeschreven in 3 jaar, kost deze AGV bij een 6.4-urige werkdag dus slechts 11,32 euro per uur! Doel is natuurlijk om meer uren uit de dag te halen. Bij 2 ploegen halveren deze kosten.

Maar zelfs wanneer de AGV enkele uren van de heftruck per dag kan besparen, is dit voor veel bedrijven al interessant. Een AGV is namelijk nooit ziek, maakt geen bedrijfsfouten, drinkt geen koffie, minder slijtage door constante bewegingen, geen onveilige situaties meer en werkt de klok rond. Een investering in de KUMATECH AGV is dus zo terug verdiend! Zeker als u dit kunt combineren met de automatische aan- en afvoer van uw gerobotiseerde cellen.

Bent u nieuwsgierig naar onze AGV op uw bedrijfsvloer? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij komen graag eens langs!

Bekijk onze AGV’s

“U heeft al een KUMA AGV rijden vanaf € 5,66 per uur”

 

Evenement

De Nederlandse Metaaldagen 2023

Ook dit jaar zijn we weer present op de Nederlandse Metaaldagen in de Branthallen in Den Bosch. Samen met SafanDarley laten we de volgende stap in gea...

Verder lezen

AGV nummer 2 bij goma!

GOMA Hengelo (GLD) heeft de 2de Tractor Tom welkom geheten. Na een succesvolle inzet van de eerste AGV hebben we onlangs de 2de AGV in mogen zetten i...

Verder lezen